|

Nga ndotja globale zonat e vdekura në oqeane po shtohen

BORMe këto ritme të ndotjes globale, brenda një shekulli do të ketë zona masive të vdekura ujore.
Ky është shqetësimi i ngritur nga programi ndërkombëtar mbi shtetet dhe oqeanet të cilët ngrejnë alarmin se ndotja e oqeaneve në mënyrë të tillë do të ndikojë drejtpërdrejt në jetët tona. Shkencëtaret thonë se problemi i pare është ngrohja globale, që ka sjellë zhvendosje masive të specieve ujore. Kërcënimi i dytë është ndotja e ajrit me dioksid karboni, i cili shkakton fenomenin e njohur si acidifikimin e ujrave.
Kjo sjell ngordhjen e peshqve. Dhe së treti, evidentojnë studiuesit është dëmi që po i shkaktohet zinxhirit të specieve ujore nga peshkimi i pafre.
Sipas tyre nëse prishet një hallkë e zinxhirit, kjo do të përshpejtojë humbjen e specieve të tjera që ushehen me to. Raportin e tyre ekspertët e IPSO-s e kanë vënë në dispozicion të qeverive të SHBA-së e BE-së në mënyrë që të marrin masat e duhura për të parandaluar dëmtimin e jetës në oqeane.

 

 

Leave a Reply

Recently Commented

  • Uran: qifti ma i mir jon kon
  • eli: kjo ishte ken majmune turp,,edhe per bigun qe e ncorri jashte edhe djaloshin
  • jetnis: shum keq te kuka ba qekjo
  • bazaj: nuk di qefare te them po nuk po vuij fare per femra se ketu kemi klube poblike haha fenomenal zemer
  • bazaj: nuk qe nevoija te fiksosh ket njeri edhe ne enderr ta shoh prap dota njoh idoli im i perjeteshem une jam...